Prima amendă pentru încălcarea GDPR în România: 130.000 de euro

Prima amenda GDPR in Romania

Pe data de 26 iunie 2019, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a aplicat prima amendă pentru încălcarea normelor privind Protecția Datelor cu Caracter Personal (GDPR).

„Pe data de 27.06.2019, Autoritatea Națională de Supraveghere a finalizat o investigație la operatorul UNICREDIT BANK S.A. și a constatat că acesta a încălcat prevederile art. 25 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecţia datelor)”, a anunțaț Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Banca UNICREDIT BANK S.A a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 130.000 €, echivalentul a 613.912 lei.

„Sancțiunea a fost aplicată UNICREDIT BANK S.A. ca urmare  a neaplicării măsurilor tehnice şi organizatorice adecvate, atât în momentul stabilirii mijloacelor de prelucrare, cât şi în cel al prelucrării în sine, destinate să pună în aplicare în mod eficient principiile de protecție a datelor, precum reducerea la minimum a datelor, şi să integreze garanțiile necesare în cadrul prelucrării, pentru a îndeplini cerințele RGPD şi a proteja drepturile persoanelor vizate. Aceasta a condus la dezvăluirea în documentele ce conţin detaliile tranzacţiilor şi care sunt puse on-line la dispoziţia clienţilor beneficiari ai plăţilor, a datelor privind CNP-ul și adresa plătitorului (pentru situaţiile în care plătitorul efectua tranzacţia dintr-un cont deschis la o alta instituţie de credit – tranzacţii externe şi depuneri la casierie), respectiv a datelor privind adresa plătitorului (pentru situaţiile în care plătitorul efectua tranzacţia dintr-un cont deschis la UNICREDIT BANK SA – tranzacţii interne), pentru un număr de 337.042 persoane vizate, în perioada 25 mai 2018 – 10.12.2018”, se relatează în comunicatul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Banca avea obligația de a prelucra date limitate la ceea ce este necesar în raport cu scopurile în care sunt prelucrate datele. Amenda a venit după ce a fost sesizată Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal în data de 22.11.2018

Leave a comment

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.